Po raz pierwszy w życiu jadłam dziś risotto i żałuję, że nigdy wcześniej nawet nie spróbowałam. No tak mi posmakowało, że co chwilę podchodziłam i łyżką wyjadałam, aż zaczęłam się zastanawiać, czy mojemu J. na obiad coś zostanie ;-)) Jak jeszcze nie jedliście, to koniecznie spróbujcie! jest przepyszne! :-)
Potrzebujemy:
- 300g ryżu arborio
- 500g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 50g parmezanu
- pół pęczka natki
- 1l bulionu (lub 2 kostki rosołowe, u mnie warzywne)
Kroimy pieczarki w plastry i podsmażamy, a gdy zmiękną, odkładamy je na bok. Zagotowujemy bulion (lub wodę z dwiema kostkami). Ryż wrzucamy na patelnię (możemy na tę samą, na której robiły się pieczarki) i przez dwie minuty smażymy, po czym dolewamy chochlę bulionu. Gdy ryż wchłonie wszystko, dolewamy kolejną chochlę. I tak kilka razy. Niemal cały czas mieszamy. Po ok. 20-25 minutach ryż powinien być miękki. Wtedy dodajemy pieczarki, parmezan, masło i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO!
Wygląda wyśmienicie , risotto jak ja to kocham ! * . * Bardzo prosty przepis : )
OdpowiedzUsuńChciałam zaprosić cię na zupełnie nowego mojego bloga : http://spelniaj-twoje-marzenia.blogspot.com/ Jeżeli mnie nie pamiętasz byłam stąd : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ : )
Pozdrawiam ; *
Wygląda przepysznie, szkoda tylko że nie mam większych zdolności kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest bardzo prosty, więc tu nawet nie potrzeba zdolności kulinarnych :-)
UsuńAniu koniecznie przepis sobie zatrzymuje i zrobię to risotto ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :-)
Usuńbardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, jutro sobie zrobię. :) Narobiłaś mi apetytu na to risotto. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego :-)
UsuńJakoś nigdy nie udało mi się zrobić dobrego risotto.
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy to nie wiem dokładnie, jak ma smakować to danie czy jak wyglądać, bo go nigdy wcześniej nie jadłam, ani nie widziałam "na żywo", więc nie wiem, czy ma być takie, jak zrobiłam ja, ale najważniejsze, że i mnie i mojemu lubemu smakuję, więc chyba mi wyszło ;-)
UsuńJestem bardzo ciekawa czy smakowałoby mi takie danie :)
OdpowiedzUsuńJak lubisz serowo-pieczarkowe dania, to na pewno by smakowało :-)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam risotto :D Fajnie, że co chwilę próbujesz gotować nowe dania, też będę musiała tak robić, bo niektóre już mi się nudzą ;)
OdpowiedzUsuńA ja jadłam po raz pierwszy, lubię próbować nowe dania :-))
UsuńNigdy nie robiłam i nie jadłam risotto a Twój przepis wydaje się prosty wiec spróbuje :)
OdpowiedzUsuńDo wczoraj tez nigdy nie jadłam :-) A przepis jest bardzo prosty :-) Na pewno będę kombinować jeszcze z innymi dodatkami :-)
UsuńRyż ma być ugotowany, zanim wyląduje na patelni? Bo trochę nielogiczne dla mnie wrzucać surowy, a brakuje tej informacji. ;-)
OdpowiedzUsuńRyż ma być surowy (suchy), prosto z paczki wysypujemy na patelnię, a później zmięknie pod wpływem bulionu (tylko nie wlewamy od razu cały litr, tylko tak po chochelce i mieszamy ciągle) :-))
UsuńDziękuję za doprecyzowanie. :-)
UsuńProsty i ciekawy przepis - aż mi chęci narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńRisotto jadam bardzo rzadko, ale jak już jest to zjadam go sporo, też je lubię :))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to Twoje ryżowe dzieło :)
Miło to słyszeć, dzięki :-)
UsuńUwielbiam choć nie robiłam wieki:) Muszę to nadrobić bo narobiłaś mi apetytu.
OdpowiedzUsuńZe wstydem przyznaję, że nie jadłam jeszcze risotta :) Pewnie dlatego, że nie przepadam za ryżem. Ze sposobu przygotowania mniemam jednak, że to coś więcej niż zwykły ugotowany ryż ;) Może najwyższa pora spróbować :)
OdpowiedzUsuńDo wczoraj też nigdy wcześniej nie jadłam :-) A jak lubisz serowo-pieczarkowe dania, to możliwe że to risotto, by Ci smakowało :-)
Usuńaż ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńzjadłabym:)
OdpowiedzUsuńZnów mam ochotę wbić Ci się na obiad ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem, bo już nic nie ma, haha :-))
Usuńja też się wpraszam :D
UsuńUwielbiam<3:))
OdpowiedzUsuńchyba kiedyś skopuję ten przepis od ciebie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie to wygląda
Więc zachęcam do spróbowania :-)
Usuńna pewno spróbuję :) ale na razie jem po za domem
Usuńmmmmm.... zgłodniałam...
OdpowiedzUsuńmmmm aż się głodna zrobiłam ;d
OdpowiedzUsuńwygląda reweleacyjnie :-D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnej obserwacji,
rzetelne-recenzje.blogspot.com
ja chętnie spróbuję, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :-)
Usuńooojeny ale mam ochote teraaaz!
OdpowiedzUsuńwygląda na parwdę smacznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię potrawy z ryże, też na słodko
Chyba jeszcze nigdy nie jadłam ryżu na słodko ;-)
UsuńPyszności ;) dzisiaj też robię ryż, ale po chińsku z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńChińszczyznę uwielbiam :-)
Usuńależ pysznosci :) na pewno się u mnie kiedys pojawi ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis swietny zaraz idę do sklubkilku składników mi brakuje dzisiaj będzie Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest genialne mniam Mężowi tez smakowało :)
UsuńOo! Jak miło! Nawet nie wiesz jak się cieszę! :-)))
Usuńsama często takie robię bo uwielbiam risotto
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, nie dziwię się, że podjadałaś:)
OdpowiedzUsuńNa pewno przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńmój blog, gorąco zapraszam ! ♥
oj nie wiem czy bym zjadła z pieczarkami
OdpowiedzUsuńMożna z czym innym zjeść np. z kurczakiem, groszkiem albo jakimiś warzywami :-)
UsuńWygląda smakowicie - aż wstyd się przyznać, że jeszcze nie jadłam takiego dania :)
OdpowiedzUsuńDlaczego wstyd? Ja też jadłam po raz pierwszy :-)
UsuńNie jadłam jeszcze nigdy risotta. Wygląda bardzo smakowicie, musze koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńWięc pozostaję mi tylko życzyć smacznego :-)
UsuńLubię risotto za prostotę w wykonaniu i przegenialny smak! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, zawsze wydawało mi się, że przyrządzenie takie risotto to mega trudna sprawa ;-)
UsuńPyszne i piękne, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńMusi być dobre (:
OdpowiedzUsuńUwielbiam! I nic, a nic się nie dziwię, że tak ci smak podpasował :)))
OdpowiedzUsuńTylko szkoda, że wcześniej nie spróbowałam ;-) Teraz mam ochotę na risotto z kurczakiem albo groszkiem :-)
UsuńWygląda pysznie- przygotuje w zamian za te, które przyrządzam :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :-)
UsuńNigdy nie jadłam, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWszędzie spotykam risotto, a nigdy nie jadłam. Przepis wydaje się bardzo prosty, więc może skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo prosty, więc zachęcam :-)
UsuńJak kilka osób powyżej, ja też jeszcze nie miałam okazji jeść risotta :) a Twoje wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńpięknie podane i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda, trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńale pycha!!!!! Muszę wypróbować :0
OdpowiedzUsuńChyba w końcu w tym tygodniu zrobię to Twoje risotto, bo chodzi za mną i chodzi..
OdpowiedzUsuńWięc mam nadzieję, że będzie smakowało :-))
UsuńBardzo prosty i ciekawy przepis :D Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńwygląda super
OdpowiedzUsuń