Potrzebujemy:
- 2 zupki chińskie (obojętnie jakie, bo chodzi o makaron, a nie o przyprawy)
- pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- papryka czerwona
- por
- 250g pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- curry
- zioła prowansalskie
Kurczaka kroimy na mniejsze części, doprawiamy przyprawą do kurczaka (można też gyrosem albo curry) i odstawiamy do lodówki. Pieczarki kroimy na ćwiartki bądź ósemki (dzięki temu bardziej czuć ich smak, niż wtedy gdy kroimy w plastry) i podsmażamy do momentu odparowania wody, delikatnie solimy. Kiedy pieczarki się smażą, kroimy resztę warzyw - paprykę w kostkę,
marchew w plastry, por w półksiężyce. Natkę siekamy. Pieczarki
zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce wrzucamy marchew i paprykę, a gdy
zmiękną dodajemy por. Oczywiście pieczarek nie trzeba smażyć osobno,
można razem z całą resztą, dla mnie po prostu są smaczniejsze, kiedy
smaży się je oddzielnie ;-)
Na drugiej patelni smażymy kurczaka. Do warzyw wrzucamy pokruszone zupki chińskie, dodajemy 150 ml wody, czekamy aż woda odparuje. Kiedy już na patelni nie będzie wody, a makaron zmięknie, dodajemy natkę, kukurydzę, pieczarki, doprawiamy sporą ilością przypraw, bo inaczej danie może być zbyt mdłe, użyłam sporo curry, ziół prowansalskich, soli i dużo pieprzu. Dodajemy usmażonego kurczaka. Wszystko razem mieszamy i danie jest gotowe :-)
SMACZNEGO!
Jedliście może takie danie z zupkami chińskimi? :-)
Wygląda pysznie .. tylko ja raczej jednak nie użyłabym zupek chińskich .. wolę wersję z ryżem :)
OdpowiedzUsuńZ ryżem też byłoby smacznie, albo ze zwykłym makaronem :-) Celowo użyłam zupek chińskich, bo chciałam stworzyć coś w stylu "makaronowej patelni" ;-)
UsuńNiby proste, a jednak na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, bo Twoja wersja wyjdzie taniej dla kilku osób, niż gotowe danie kupne :)
Mam nadzieję, że będzie smakowało :-)
UsuńWygląda pysznie :D muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :-)
UsuńPomysł jest genialny!!! wygląda bardzo pysznie!!
OdpowiedzUsuńwspaniale ♥
pozdrawiam, OLA:*
Bardzo fajny pomysł :) Danie wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńjak to pieknie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI wygląda, i tak właśnie smakuję :-)
UsuńPrzyznam - ciekawie! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Jedank muszę sama zrobić żeby się przekonać jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak - każdy z nas ma inny smak, ale do wypróbowania bardzo zachęcam :-)
Usuńwygląda pycha
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,w dodatku jest łatwe:)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe, tylko kroimy, smażymy i od czasu do czasu mieszamy :-)
Usuńsłyszałam, ale nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńWizualnie wygląda to rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie kombinowałam w ten sposób z zupkami chińskimi :)
Buziaki
xo xo xo xo xo xo xo
Pierwszy raz użyłam zupek chińskich w sałatce, a to kolejne danie z zupkami, obie wersje bardzo mi smakują :-)
Usuńwygląda naprawdę smakowicie :) Zupek chińskich nie kupuję, ale nabrałam ochoty żeby chociaż spróbować jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, może akurat posmakuje :-)
UsuńMmmmm! Uwielbiam chińskie dania! :) Trafiłaś w me gusta.:D :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
Usuńnigdy nie wpadłam na taki pomysł, ale pewniegłównie dlatego że nie jadam zupek chińskich :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej potrawy, ale jak patrzę na te zdjęcia, to mam ochotę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam :-)
Usuńnigdy o takim czymś nie słyszałam... :D ale wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ;) Na pewno skorzystam ;D Ale chyba wybiorę ryż lub zwykły makaron ;)
OdpowiedzUsuńKażda wersja na pewno jest smaczna :-)
Usuńajć pyszności ♥.♥
OdpowiedzUsuńrobisz bardzo fajne zdjęcia:) do tego to wszystko wygląda tak estetycznie no i po prostu pysznie;)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :-)
UsuńBardzo apetyczne danie:)chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :-)
UsuńFaktycznie, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale nie lubię takich smażonych na patelni warzyw. Ale z pewnością danie praktyczne (zabrakło mi tu odpowiedniejszego przymiotnika).
OdpowiedzUsuńWarzywa z patelni to jedno z moich ulubionych dań :-)
UsuńKochana, zupki chińskie to smak mojej szkolnej młodości. Z ojczymem zawsze kupowaliśmy po dwie paczki w pobliskim sklepie i w domu robiliśmy sobie uczę. Ale, ale- tak, jak Ty wylewaliśmy ,,zupkę" i zajadaliśmy się makaronem, który urozmaicaliśmy wszelakimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja wygląda apetycznie. Czy też uważasz, że makaron od Vifona, jakoś bardziej smakuje od Knorra czy też winiarowskiej wariacji?
Zgadzam się! Vifonowy makaron jest dużo smaczniejszy :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Może taki makaron nie najzdrowszy ale i tak go lubię ;)
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba zjeść coś niezdrowego ;-)
UsuńMoja mama robi sałatki z zupkami chińskimi - przepyszne :P Dodaje do makaronu tylko ogórek, pomidor, papryka, ser żółty, przyprawy i majonez czy tam jogurt, co kto woli i gotowe :D
OdpowiedzUsuńTeż robię sałatkę z zupek chińskich, ale z trochę innymi składnikami :-)
Usuńuwielbiam te danie jadam dość często :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zdjecia jedzenia :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, ale się głodna zrobiłam. :)) Tej jeszcze nie jadłam, ale na pewno to nadrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam i życzę smacznego :-)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :-)
UsuńTez uwielbiam te Dania ! :)
OdpowiedzUsuńjaka się głodna zrobiłam ; oo
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności ! :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i oczywiście zapraszam do mnie; )
Bardzo fajnie wygląda i smakuje takie danie z tym przezroczystym makaronem...
OdpowiedzUsuńAle tu nie ma przezroczystego makaronu ;-)
UsuńBardzo lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńale głodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńNo wow! Kulinarne DIY:)))
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne! Aż zgłodniałam, nie wolno mi tu zaglądać o tej porze. :)))
OdpowiedzUsuńFaktycznie pora nie była idealna ;-)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmmm pychotka! już wiem co następnym razem podam na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie!:D
OdpowiedzUsuńCzęsto robiłam dania z makaronem z zupek chińskich - pyszne są!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Confassion
www.confassion.blogspot.com
Zgadzam się :-)
UsuńZupek chińskich prawie nigdy nie jadam, ale użyte to takiego dania sprawia, że mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, jeśli lubisz zwykłe warzywa z makaronem czy ryżem, to na pewno i to ci posmakuje :-)
Usuńdziekuje :)
OdpowiedzUsuńu Cb jak zawsze smakowicie :)
pozdrawiam!
Też czasami robię taki szybki obiad, jednak nigdy nie dodawałam papryki. Następnym razem to zmienię ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno i wersja z papryką będzie ci smakować :-)
UsuńAleż apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa z makaronem z zupek chińskich, a najlepszy z zupek "Vifon" (bo te knora są takie grube)
OdpowiedzUsuńrobię sałatkę GYROS, jadłaś ?
skład: kapusta pekińska, kukurydza, papryczka czerwona, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sos koperkowo - ziołowy, majonez - wszystko kroimy w kosteczkę do michy, piers w kostkę i w gyrosie optaczamy na patelnie i do michy, sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i wodą i do michy (wszystko mieszamy i pycha !)
A Twoje danie tez ciekawe i apetycznie wygląda ;*
Robię podobną i bardzo ją lubię :-) Ale nigdy nie dawałam sosu koperkowo-ziołowego, muszę wypróbować tą wersję :-)
UsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę pysznie. zmotywowałaś mnie do działania ;)
OdpowiedzUsuńWięc pozostaje mi tylko życzyć smacznego ;-)
UsuńFajne danie, uwielbiam makaron z zupek chińskich, czasem kupuję też makaron Mie, który jest ciut grubszy.
OdpowiedzUsuńNie jadłam tego makaronu, muszę wypróbować :-)
UsuńWyglada smakowicie musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńA kiedy bedzie post o tym jak planujesz posiłki? Bardzo mnie ciekawi może cos ukradne do siebie :)
Pozdrawiam