4 lut 2015

Zapiekanka


Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki - najróżniejsze, dlatego dziś jedna z propozycji. 


Potrzebujemy:
- bagietki
- 1-2 jajka (na 3 bagietki)
- ser
- dodatki 
(u mnie oliwki, 
papryka, pieczarki,
szynka, szczypiorek)
- oregano lub zioła prowansalskie


Bagietki lekko wydrążamy (środek oddajemy dla ptaków albo zjadamy ;-)) Jajko roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce. Paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypior siekamy. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (no chyba że nie lubicie jak ja, to wtedy nie dodawajcie, ewentualnie ten kto lubi, niech doda szynkę na wierzch). Wszystkie dodatki wrzucamy do jajka. Porządnie doprawiamy solą i pieprzem, bo inaczej smakuje dość mdło. I wszystko razem mieszamy. Łyżką nakładamy powstały farsz do bagietek. Następnie wkładamy je do piekarnika na kilka minut, a po wyjęciu posypujemy ulubionymi ziołami. 

SMACZNEGO!


69 komentarzy:

  1. Ale pychota! Zrobię w przyszłym tygodniu :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :-)

      Usuń
  2. Ty to chyba lubisz te oliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam, potrafię zjeść pół słoika naraz :D

      Usuń
  3. Na pewno jest pyszna, ja tez lubię zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, ja też uwielbiam zapiekanki. Dotąd robiłam tylko te tradycyjne, z duszonymi pieczarkami i serem, nie pomyślałam o dodaniu jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zazwyczaj tak robię, takie tradycyjne i tak są najlepsze :-)

      Usuń
  5. najpiękniejsze zapiekanki jakie widziałam, apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe zapiekanki są najlepsze:) Muszę w weekend takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się i życzę smacznego :-)

      Usuń
  7. nie pomyslalabym o tych roztrzepanych jajkach..ale efekt koncowy wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki jajkom bagietka nie jest taka sucha :-)

      Usuń
  8. Proste ale zarazem niesamowicie smakowite pyszności ,mniam mniam :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko, właśnie poczułam, jak bardzo jestem głodna :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie numerem jeden jest PRLowska zapiekanka z pieczarkami, serem i ketchupem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też! Tradycyjna, prosta i najlepsza :-)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :-)

      Usuń
  12. Aż się zrobiłam głodna :)
    Do całego obrazka nie pasuję mi oliwki, których nie lubię, ale reszta wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć ;-) Ja uwielbiam i dodaję do wszystkiego :-)

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie i wydaje się być bardzo łatwa w przygotowaniu! Zdecydowanie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty i szybki :-)

      Usuń
  14. Aaaaaaaaaaaa! Ojejku! Ja uwielbiam zapiekanki ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam! Wyglądają rewelacyjnie i przepysznie, aż mi w brzuchu zaburczało na ich widok!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować i mam nadzieję, że będzie smakowało :-)

      Usuń
  15. Robiłam podobne, ale z pieczarkami, szynką,szczypiorkiem i papryką, ale były dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też te wszystkie składniki są, no i plus oliwki, bo je uwielbiam, więc dodaję do wszystkiego :-)

      Usuń
  16. Moe jutro na sniadanie zrobie - ale mi na nie checi narobilas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I znów zajrzałam tutaj nie w porę. Przecież nie będę w środku nocy robić zapiekanek. A wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, w nocy nie wypada, chociaż... ;-)

      Usuń
  18. Uwielbiam zapiekanki! Te Twoje wyglądają bosko :) Aż się zrobiłam głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  19. narobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. mniam, fajny pomysł
    zapiekanki wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  21. Omg! Przepysznie to wygląda! Aż zgłodniałam <3

    Pozdrawiam, kashirose.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. O widzisz, dobrą technikę mi podpowiedziałaś - wydrążanie bagietki. O wiele więcej farszu można wtedy upchnąć.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przepysznie ! :) Chętnie bym zrobiła, ale niestety nie mam piekarnika w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeju, aż zrobiłam się głodna...
    Ale usunęłabym oliwki. c:

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzień dobry! Miło widzieć taką kreatywność i błyskotliwość wśród blogerów :). Zachęcamy przy tym do ciągłego dokształcania się i doskonalenia swoich umiejętności w posługiwaniu się naszą ojczystą mową. Nauki nigdy za wiele. Dalszych sukcesów w blogowaniu życzy redakcja portalu literackiego "Nowy Wieszcz" ;).

    OdpowiedzUsuń
  26. Ah.. jak dawno nie jadłam zapiekanki! Muszę sobie przyrządzić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :-)

      Usuń
  27. mniam,wyglada pieknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne, ale jak dla mnie te tradycyjne i tak są najlepsze :-)

      Usuń
  28. Mąż uwielbia zapiekanki więc Twój sposób na pewno kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę smacznego :-)

      Usuń
  29. Wyglądają przepysznie! jutro na pewno zrobię tylko bez oliwek,bo nie cierpię!:)
    Buziaki:*:**

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznosci. Kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  31. O matko co za pychota !!!! :) muszę zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :-)

      Usuń
  32. pychota! musze wyprobowac :):):)

    OdpowiedzUsuń