6 sty 2014

Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem.

Podsumowując mój ostatni rok na blogu, wyraźnie widać jakie wpisy królują na pierwszych miejscach, więc i dzisiaj przepis na bardzo szybki obiad, bo już dawno żadnego nie zamieszczałam. Jeśli lubicie wszelkie makarony tak jak i ja, bardzo zachęcam do wypróbowania. A sos z serem pleśniowym jest ostatnio moim ulubionym :-)



Potrzebujemy:
- spaghetti (lub inny makaron)
- pieczarki
- pierś z kurczaka
- ser pleśniowy (brie)
- śmietana 18%
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- tymianek

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka doprawiamy i smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i również smażymy, ale na drugiej patelni. Gdy już będą dobre, dodajemy do nich pokrojony ser pleśniowy, śmietanę oraz odrobinę wody. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Na talerzu układamy makaron, a następnie usmażonego kurczaka i sos z pieczarkami. 


SMACZNEGO!

73 komentarze:

  1. takiej wersji spaghetii jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję, bo wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego spaghetti jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) a czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podpowiem, zawsze robiłam sos ze śmietaną, nigdy nie zastępowałam jej jogurtem ;-)

      Usuń
    2. Myślę, że można. Ja jak byłam na diecie to robiłam zamiast śmietanowych sosów to lżejsze z jogurtu naturalnego. Tylko trzeba bardzo uważać, żeby się nie zważył! Na malutkim ogniu i cały czas mieszamy.

      Usuń
    3. O proszę, dobrze wiedzieć :-)

      Usuń
  5. uwielbiam makarony, ale tej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że jestem po kolacji ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio też miałam taki obiad :) tylko zamiast makaronu spagethhi miałam zielony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A Ania po raz kolejny robi wszystkim smaka na takie cudo!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego sosu jeszcze nie jadłam, smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest przepyszny, ostatnio non stop u mnie gości, koniecznie spróbuj :-)

      Usuń
  10. Smacznie wygląda i pewnie tak smakuje :) Zgłodniałam przez ciebie heh

    Zapraszam do mnie na nowego posta

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda tak pysznie, że zjadłabym teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję (jak większość Twoich przepisów), mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło wiedzieć, cieszy mnie to ogromnie, mam nadzieję, że i to danie będzie smakować :-)

      Usuń
  13. Powiem ci, że robię bardzo podobnie, ale nie wpadłam na to aby dodac serek plesniowy. Bardzo go lubię i następnym razem muszę spróbować.

    dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z serem pleśniowym też jeszcze nie robiłam, ale pomysł fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za serem plesniowym jakos nie przepadam, ale przepis jest genialny, jak apetycznie to spagetti wyglada, nie jadlam nigdy z kurczakiem. Ciekawa jestem czy z innym serem tez tak oblednie by smakowalo jak piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z innymi serami albo np. z serkiem topionym :-)

      Usuń
  16. aż się głodna zrobiłam :D wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurczak, spaghetii i ukochane pieczarki... Jak dla mnie przepis który musi się zakończyc w mojej kuchni sukcesem. W czwartek wiem co robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron z sosem zawsze i wszędzie! Amen ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. szybko i prosto - podoba mi się! :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Za spaghetti akurat nie przepadam, ale muszę przyznać, że ciekawa jego wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spaghetti zawsze można wymienić na inny makaron :-)

      Usuń
  21. :) zapisuję przepis do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę pomyśleć czym zastąpić pleśniowy, bo w ciąży nie wolno go jeść :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z innymi serami albo np. z serkiem topionym

      Usuń
  23. Ja też uwielbiam sos z sera pleśniowego, jest najlepszy do mięs i makaronów właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, szkoda że spróbowałam go tak późno ;-)

      Usuń
  24. Sos pleśniowy to nie moja bajka, ale reszta wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Też uwielbiam ser pleśniowy, aż chyba wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam Twoje kulinarne wpisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam Twoje przepisy - krótkie, zwięzłe i na temat. Mam w zakładkach wiele przepisów, których nigdy nie wypróbowałam, dlatego że część z tych składników jest albo trudno dostępna, albo jest ich zdecydowanie za dużo... Strasznie mnie irytuje jak chcę przyrządzić szybkie danie i czytam: oregano, gałązka tymianku i garść kolendry. Rozumiem, że od czasu do czasu możemy sobie pozwolić, ale chyba nie codziennie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, mam tak samo, dlatego nie kombinuję, tylko robię, to co umiem, a przy tym staram się wybierać dania, które nie są drogie... Prostota jest najlepsza :-)

      Usuń
  28. żołądek przywarł mi do kręgosłupa - wygląda mega apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. to kurczak?! Ja myślałam, że grzanki :D
    ale super! na pewno by mi smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, kurczak, choć kolorem i wielkością może nieco przypominać grzanki ;-)

      Usuń
  30. Jak bym widziała przepis mojej kuzynki. Czasami gdy jestem u niej serwuje takie danie i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  31. dziękuję, a na pewno przesadzasz ;)

    oj leci... ale już niedługo skończy 2 lata ;)
    mam nadzieję, że tak będzie
    dzięki za radę ;) wyłączone

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. i jak tu się zacząć odchudzać po swiętach jak Ty takie pyszności serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  33. Prosto, a jak efektownie :) Czekam na wariacje wege z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Omnomnom... ;D Jadłabym! :))

    OdpowiedzUsuń
  35. Omomomom pychotka!!!
    Ja smietanke najchudsza i makaron brazowy i idealnie!! <3
    Buzki

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy ten ser nie śmierdzi jak się go doda do tego wszystkiego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie nie śmierdzi, ale ja lubię zapach wszelkich serów ;-) Jak się obawiasz zapachu możesz dodać serek topiony :-)

      Usuń